Veľký Šariš

Počítanie dopravy na cyklochodníku

Obec vďaka inteligentným kamerám eviduje, aká je štruktúra dopravy na chodníku (bicykle, chodci, kolobežky) a celkovo ako sa táto investícia využíva. Šaris je umiestnený na transeurópskej magistrále Eurovelo 11.

 

Životné prostredie

Merania hladiny vody na rieke Toryse

Pokročilý snímač a jeho napojenie na zodpovedných ľudí, na mesto, dokáže včas informovať o prílivovej vlne, pri rýchlych povodniach typických pri zmene klímy.

 

ODPAD

Úroveň naplnenosti smetných nádob

Úroveň naplnenosti smetných nádob na sídlisku indikuje, či je služba poskytovaná dobre z pohľadu občanov, či nenastávajú situácie preplnenosti nádob a tym dôvod na nespokojnosť.

OVZDUŠIE

Meteorologické stanice

Meteorologické stanice v dvoch častiach mesta z dôvodu, že v kopcovitej mestskej časti je často odlišná klíma, takže je potrebné to vedieť včas – námraza v zime a pod.

PRE ŠKOLY

Meranie CO2, pachov a teploty

Meranie CO2, pachov a teploty v celej základnej škole. Vysoké koncentrácie CO2 a zápachu ukazujú na nevetrané miestnosti, čo spôsobuje zníženú koncentráciu žiakov. Je to zároveň preventívne opatrenie proti šíreniu COVID19 – v nevytraných miestnostiach sa vírus šíri lepšie. Učiteľ je zvukovým signálom upozornený na nutnosť vyvetrať.

smart budovy

Meranie spotreby energie a tepla

Meranie spotreby elektrickej energie a tepla v jednotlivých budovách v majetku mesta v reálnom čase a prenos dát na vedenie mesta, čo prispieva k zrýchleniu vyúčtovania a zároveň je to ochrana majetku – upozornenia na úniky vody pri abnormálnej spotrebe.

ZDIEĽANÁ DOPRAVA

Bikesharing v meste

Pre dochádzajúcich za prácou do krajského mesta, skvelá možnosť ako ušetriť čas. Občania sa namiesto čakania v zápche zvezú na stanicu bicyklom, kde ho nechajú, a následne idú vlakom do Prešova, kde si z rovnakej appky prenajmú ďalší bicykel. Rovnako pre turistov – pre cesty za zaujímavosťami a pre využitie krásnej cyklotrasy Prešov-Šaris-Sabinov.

NABÍJACIE STANICE

Nabijacie stanice pre mikromobilitu

Nabijacie stanice pre mikromobilitu podporujú využívanie e-bikeov a kolobežiek pre miestny turizmus.